Genderdysforie

Niet voor iedereen is man- of vrouw-zijn vanzelfsprekend. Het gevoel, dat je niet helemaal (of helemaal niet) gelukkig bent met je geboortegeslacht, noemen we genderincongruent. Je voelt je dan anders (genderidentiteit) dan hoe je eruit ziet en wat er in je paspoort staat (sekse).

Voorbeelden

  • Je bent (voelt je van binnen) een vrouw of meisje, maar je hebt het lichaam dat wordt gezien als het lichaam van een man of jongen;
  • Je bent (voelt je van binnen) een man of jongen, maar je hebt het lichaam dat wordt gezien als lichaam van een vrouw of meisje.

Het kan zijn dat je zó ongelukkig bent met je lichaam en je sekse, dat je er veel stress over hebt en er ongelukkig van wordt. Dit wordt ook wel genderdysforie genoemd. Als je je vanwege je lichaam down en alleen voelt, vraag dan hulp. Er zijn mensen die je kunnen steunen omdat ze gespecialiseerd zijn in deze problemen en je gevoelens begrijpen.

Je kunt je lichaam laten aanpassen aan het geslacht dat je je voelt. Dit kan met een medische behandeling. Zo’n behandeling bestaat uit gesprekken met een psycholoog, hormoontherapie en operaties. Maar je kunt er ook voor kiezen om geen behandeling, of een gedeeltelijke behandeling te ondergaan.