Sekse

Sekse is je geslacht, je lichaam en je lichamelijke kenmerken. Bij je geboorte wordt daarmee bepaald of je een jongetje of meisje bent. Dat komt op je geboortebewijs, en ook in je paspoort.

Genderidentiteit

Niet iedereen voelt zich daar prettig bij. Sommige mensen herkennen zich niet in hun sekse, het geslacht dat voor hen gekozen is bij hun geboorte. Ze hebben een andere genderidentiteit. Ze voelen zich niet jongen maar meisje, of andersom [transgender]. Of ze vinden de hele indeling in man/vrouw niet toepasselijk. Ze voelen zich iets er tussenin, of wisselend [genderqueer, non-binair, genderfluïde]. Er zijn ook mensen bij wie de geslachtskenmerken niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn [intersekse]. Iedereen is tenslotte anders.

Intersekse

Iedereen is anders en dat geldt ook voor onze lichamen. Sommige mensen hebben geslachtskenmerken die niet overeenkomen met het maatschappelijke ideaal of norm van man of vrouw. Zij worden ook wel intersekse genoemd. Dat kan komen door hun geslachtsdelen, hun hormonen of hun chromosomen.

Lees meer in 10 keer vraag en antwoord over intersekse.