Ruimte voor je eigen zorgen

De meeste ouders moeten wennen aan het idee dat hun kind homo, lesbisch, bi of transgender is. Als ouders wil je het beste voor je kind, je maakt je misschien zorgen, en misschien is het toekomstbeeld dat je over je kind had, wel in het water gevallen.

Wat helpt?

  • Goede informatie. Als je kind gay of bi is, kun je meer informatie vinden via Switchboard. Als je kind transgender gevoelens heeft, zoek dan meer informatie via de zelfhulporganisatie Transvisie.
  • Praten met andere ouders. Als je een transgender kind hebt, is het prettig om andere ouders te spreken en te vragen hoe zij het aanpakken. Moet je een kind afremmen of bevestigen? En wat is een goede leeftijd om op school te veranderen? Je kunt hiervoor terecht op de ouderdagen van Genderkind&Ouder (Go) van de zelfhulporganisatie Transvisie.
  • Tijd om te wennen: geef jezelf de tijd om te wennen aan het idee en je beeld bij te stellen.
  • Ruimte voor verlies: zeker als je kind transgender is en van geslacht verandert, kan het voelen als een verlies, een verlies van je zoon of dochter. Maar ook als je altijd dacht dat je kind hetero was, kan je verlies ervaren. Neem dat gevoel serieus en zoek daar hulp bij. En onthoud: uiteindelijk krijg je hier een nog gelukkiger kind voor terug.