Je kind steunen
Als je ziet dat je kind somber is, wil je graag steun bieden. Maar soms weet je niet hoe. Misschien zie je dat je kind zich terugtrekt (geen vrienden over de vloer), slechter presteert op school of minder praat. Het is dan belangrijk dat je laat zien dat je kind er niet alleen voor staat. Neem de signalen serieus en probeer je kind te steunen. Je kunt bijvoorbeeld op school of bij de sportclub gaan praten met docenten of begeleiders. Wanneer je dit besluit te doen, doe dit dan altijd in overleg met je kind. Luister naar de wensen van je kind en praat erover. Zo bouw je echt een vertrouwensband op en weet je kind dat het altijd bij jou/jullie terecht kan.
Als je kind vaak somber is, probeer daar dan het gesprek over aan te gaan. Je kunt voorzichtig informeren wat er speelt. Wanneer je besluit dit te doen, houd het gesprek dan open en geef je kind ruimte om de richting te bepalen. Besteed tijd samen, zodat er verschillende momenten zijn waarop je samen kunt praten. Dat kan bijvoorbeeld tijdens het sporten of het klussen.
Het kan gebeuren dat het heel slecht gaat en je kind aan zelfmoord denkt, of zichzelf beschadigt. Ook hier geldt: praat erover. Jongeren met suïcidale gedachten geven aan dat het enorm oplucht om erover te praten. Als je merkt dat ze het lastig vinden om met jou te praten, kun je ook voorstellen dat ze eens bellen, chatten of mailen met 113 zelfmoordpreventie. 113 heeft 24 uur per dag hulpverlening per telefoon, chat en e-mail. Je kunt je kind op de site van 113 wijzen en benadrukken dat het daar met een vreemde over de eigen gevoelens kan praten. 113 heeft kennis over LHBT-gevoelens, en weet tegen welke problemen jongeren aan kunnen lopen die daarmee worstelen.