Flirten en daten

Misschien ben je op zoek naar een relatie of seks. In een gewone kroeg kom je niet zo snel iemand tegen die ook lhbtiq+ is. Je kunt dus naar speciale datingsites, kroegen of feestjes. Op de site van Switchboard vind je de plekken waar je terecht kunt. 

  Flirten

  Op een datingsite maak je een profiel aan met informatie over jezelf. Je geeft ook aan wat je zoekt. Zo kun je in contact komen met andere jongeren, die jouw profiel leuk vinden. Eventueel kun je chatten via de site, mailen of in real life afspreken voor een date. Lees hier hoe je veilig kunt daten. Op de site van Sense.info lees je algemene informatie over flirten via het internet.

  In een kroeg of op een feest kun je oogcontact maken met iemand, met iemand dansen, of op iemand afstappen en een praatje maken. Neem een vriend of vriendin mee, of spreek vooraf af met iemand via een online forum, zodat je niet alleen hoeft te gaan. Lees hier hoe je iemand kunt aanspreken bij het uitgaan of tijdens een activiteit. 

  Door te flirten geef je een ander het gevoel dat je geïnteresseerd bent. Dat kan op verschillende manieren: met een grapje, of een compliment, maar ook door juist stoer te doen, of een beetje afstandelijk. Gebruik je blik: kijk de ander diep in de ogen aan, glimlach, trek je wenkbrauwen op. Of je lichaam: door te dansen in de buurt of iets te dichtbij te gaan staan als je voelt dat de ander daar geen bezwaar tegen heeft. Zorg dat je de aandacht trekt. 

  Flirten kan onschuldig zijn: je maakt een praatje, en gaat daarna weer terug naar je eigen vrienden. Het kan ook zijn dat je de rest van de avond met elkaar danst of elkaar in de gaten blijft houden. De spanning loopt op en misschien zoenen jullie wel met elkaar. Het kan ook zijn dat de aantrekking niet wederzijds is. Dan vindt de ander je niet leuk (genoeg) of heeft hij of zij een relatie. De kunst is om je dat niet aan te trekken. Hoe jammer ook, er komt vast iemand anders. 

  Het kan zijn dat flirten of daten tot seks leidt. Hier lees je meer over hoe jongens seks met elkaar hebben. Hier lees je meer over hoe meiden seks met elkaar hebben. 

  Bedenk: 

  • Er is geen ‘standaard manier’ van seks. Het verschilt hoe je vrijt. Dat hangt af van wat jij en de ander lekker vinden.
  • Porno is niet echt en gaat niet over liefde.
  • Iedereen heeft andere wensen en grenzen. Houd daar rekening mee!
  • Praat met elkaar over wensen en grenzen: zo weet je waar je rekening mee kunt houden, en kun je ook zelf vertellen wat je prettig vindt. Ieder lichaam is anders. 

  Hoe spreek je iemand aan?

  Als je nieuwe mensen ontmoet, is dat vaak spannend. Hoe pak je het aan?

  • Bedenk dat de meeste jongeren het leuk vinden om aangesproken te worden.
  • Maak oogcontact en wees vrolijk of maak een grapje.
  • Mensen in een groepje aanspreken, is vaak moeilijker. Spreek daarom iemand aan die ook alleen is of met zijn tweeën.
  • Begin luchtig. “Kom je hier vaker?” is cliché maar je kunt bijvoorbeeld wel vragen hoe hij of zij hier terecht is gekomen of wat iemand ervan vindt.
  • Raak een ander niet meteen aan; veel mensen vinden dit niet prettig.
  • Als iemand niets terug zegt of wegloopt: bedenk dat deze persoon verlegen is of gewoon niet zo aardig. Probeer het opnieuw bij een ander.

  Veiligheid online

  Praat niet via de webcam met mensen die je niet vertrouwt
  Via de webcam kunnen er foto’s of filmpjes van je worden gemaakt zonder dat je dat weet. Deze foto’s of filmpjes kunnen vervolgens op internet worden geplaatst zonder jouw toestemming. Praat daarom alleen met mensen via de webcam als je ze echt vertrouwt en als de ander ook zijn of haar webcam aanzet.

  Laat geen sexy foto’s en filmpje van jezelf maken
  Maak geen sexy foto of filmpje van jezelf. Jouw date kan je met die foto of dat filmpje chanteren, of kan het simpelweg op internet zetten zonder jouw toestemming. Het is van tevoren moeilijk in te schatten of dat gebeurt. Ook iemand die te vertrouwen lijkt doet soms zoiets. Neem daarom geen risico.

  Bedenk vooraf wat je wel en niet wilt tijdens het chatten
  Hoe ver wil je gaan? Bedenk dit voor jezelf voorafgaand aan de date. Twijfel je? Doe het dan niet. En laat een ander nooit bepalen wat je doet op internet.

  Zet geen gevoelige informatie over jezelf op internet
  Alles op internet is openbaar. Zet dus geen informatie over jezelf op internet dat jou kan schaden. Schrijf geen dingen van jezelf op waarvan je niet wilt dat anderen het weten, bijvoorbeeld op Facebook. En: zet geen privé-gegevens van jezelf online zoals je telefoonnummer of adres.

  Pas op voor ‘internetgluipers’
  Internetgluipers zijn mensen die zich als een ander voordoen tijdens het chatten. Hoe herken je ze? Ze zijn ‘too good to be true’. Ze vertellen je in eerste instantie precies die dingen jij wilt horen en maken hierbij gebruik van de informatie die je op je profiel hebt gezet. Controleer dus goed of degene met jij chat wel echt is wie je denkt dat hij of zij is. Dit kan bijvoorbeeld door te vragen naar een Facebookprofiel.

  Spreek af op een openbare plek of neem een vriend(in) mee
  Als je met iemand afspreekt via het internet weet je niet wat je precies te wachten staat. Dat is spannend en leuk, maar het kan ook misgaan. Spreek daarom altijd de eerste paar keer af op een openbare plek zoals een terras of restaurant. Ook kun je eventueel de eerste keer een vriend(in) mee nemen. Als je date leuk is, kan je je vriend(in) een seintje geven dat het goed zit en dan kan de vriend(in) weer weg gaan