Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat je veel vragen hebt. Om je een beetje op weg te helpen geven we hier antwoord op de meest gestelde vragen over genderidentiteit, seksuele voorkeur, genderexpressie en je sekse.

Filter op alle vragen

Meest gestelde vragen

Gender

Wist je dat voetbal in veel landen een meisjessport is? En dat vroeger toneel en ballet alleen voor jongens was? Ook waren vroeger alle huisartsen mannen, terwijl er nu juist veel vrouwen werken als huisarts.

Wetenschappers gaan ervan uit dat het gevoel een meisje of een jongen te zijn, al ontstaat als je in de baarmoeder zit. In een deel van je hersenen (de hypothalamus) ligt waarschijnlijk dan al vast of je je later meer man of meer vrouw voelt.

  • Transgender gaat over identiteit: wie ben jij? Wie voel je van binnen dat je bent? Voel je je meer een jongen of juist meer een meisje of allebei?
  • Transgender personen kunnen net als andere mensen hetero, homo, lesbisch of bi zijn. Ook kunnen ze panseksueel, queer of aseksueel zijn.

Als je ‘in transitie’ bent, verander je van meisje naar jongen of van jongen naar meisje. Dat betekent een sociale rolwisseling. Je past bijvoorbeeld je kleding aan en je verandert van naam. Maar transitie betekent vaak ook een medische behandeling.

Als je transgender gevoelens hebt, voel je je niet fijn bij het gender wat jou bij je geboorte is toegekend. Je weet wie je bent, alleen je lichaam klopt niet bij wat je voelt.

Als je je een meisje of vrouw voelt, maar geboren bent in het lichaam van een jongen, word je ook wel een trans vrouw genoemd, of met een Engelse afkorting MTF, male-to-female.

Soms zijn je gevoelens heel verwarrend. Je voelt van alles maar wat betekent dat? En mag je dat wel allemaal voelen, of stop je het liever weg? En hoe weet je of zulke gevoelens altijd zo zullen blijven?

In de puberteit verandert je lichaam door hormonen verder naar man of vrouw. Als je genderidentiteit niet overeenkomt met je sekse, kan dat veel stress geven.

Omgaan met je omgeving

Er zijn ook redenen om het niet te vertellen aan je ouders. Als zij zich sterk afkeurend uitlaten over homoseksualiteit, transgender of over mensen die ‘anders’ zijn.

  • Als je in acuut gevaar bent, bel 112. Geef aan dat je mogelijk te maken met huiselijk geweld of eergerelateerd geweld.

Je ouders kennen je goed: ze hebben je van jongs af aan meegemaakt en je zien opgroeien. Als het goed is, zijn ze geïnteresseerd in je, en willen ze het beste voor jou. Dat kan betekenen dat ze het al weten of vermoeden.

Als je anders bent dan anderen, kan het zijn dat je negatieve reacties krijgt: op je uiterlijk of je gedrag bijvoorbeeld. Sommige mensen zeggen stomme dingen als ze je niet in een hokje kunnen plaatsen.

Religie

Er zijn zo’n 30 miljoen mensen die het Jodendom aanhangen op de wereld. Je hebt diverse geloofsstromingen binnen het Jodendom: orthodox, maar ook bijvoorbeeld liberaal en humanistisch.

Er zijn meer dan 1,6 miljard moslims op de wereld. De Islam wordt door mensen heel verschillend beleefd en er zijn verschillende stromingen, zoals Sjiieten, Soennieten, Soefi’s en Alevieten. Het is dus niet te zeggen wat dé islam over LHBTI+ zegt.

Er zijn zo’n 2 miljard christenen op de wereld. Ook zijn er veel verschillende stromingen binnen het christendom: rooms-katholiek, protestants, gereformeerd of evangelisch bijvoorbeeld.

Er zijn tussen de 800 en 950 miljoen mensen op de wereld die het Hindoeïsme aanhangen. Het Hindoeïsme is niet één godsdienst maar een verzameling geloven die bepaalde overeenkomsten met elkaar vertonen, zoals het geloof in reïncarnatie.

Het is lastig om te zeggen wat het christendom, de islam, het jodendom of het hindoeïsme van LHBTI+ vindt, omdat geloven heel verschillend uitgelegd, beleefd en gepraktiseerd worden.

Seksuele oriëntatie

Er zijn meer biseksuele mensen dan homoseksuele en lesbische mensen. Ook een deel van de heteroseksuele mensen heeft biseksuele gevoelens.

Een vaste leeftijd waarop je weet dat je homoseksueel, biseksueel of lesbisch bent, bestaat niet. De meeste mensen ontdekken hun seksuele voorkeur tijdens hun puberteit.

Dat kan op allerlei manieren. Als je er meer over wilt weten ga dan naar sense.info

Meer weten? Klik dan hier.

Dat kan op allerlei manieren. Als je er meer over wilt weten, ga dan naar sense.info 

De meeste wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat seksuele voorkeur op verschillende manieren ontstaat. Hieronder een aantal van deze theorieën:

In 2017 deed het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzoek naar hoeveel homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuele mensen er zijn.

Jazeker! Er zijn in Nederland heel veel gezinnen met twee mama’s en/of twee papa’s. Het ouderschap kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld:

Als je lesbisch bent dan kan het zo zijn dat:

Als je als jongen homoseksueel bent, kan het zo zijn dat:

Soms zijn je gevoelens heel verwarrend. In het bijzonder als je in de puberteit bent: je lichaam verandert dan snel en hierdoor word je soms overvallen door heftige gevoelens. Deze gevoelens kunnen nogal eens wisselen.

Voor ouders en verzorgers

Misschien vermoed je dat je kind homo, lesbisch, bi, pan, non-binair of transgender is.