Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat je veel vragen hebt. Om je een beetje op weg te helpen geven we hier antwoord op de meest gestelde vragen over genderidentiteit, seksuele oriëntatie, genderexpressie en je sekse.

Filter op alle vragen

Meest gestelde vragen

Gender

Genderidentiteit gaat over wie je bent. Voel je je vrouw, man of non-binair? Of iemand anders? Is het altijd hetzelfde of verandert dit zo nu en dan of door de tijd heen?

  • Transgender gaat over identiteit: wie ben jij? Wie voel je van binnen dat je bent? Voel je je meer een jongen, meer meisje, allebei, of geen van beiden?
  • Transgender personen kunnen net als andere mensen hetero, homo, lesbisch of bi zijn. Ook kunnen ze panseksueel, queer of aseksueel zijn. Je genderidentiteit en seksuele oriëntatie staan los van elkaar.

Als het ongemak met je naam, uiterlijk, lichaam en/of sekse (heel) groot is kan je besluiten in transitie te gaan. Je kan bijvoorbeeld je naam wijzigen, je kledingkeuze aanpassen of andere voornaamwoorden gebruiken, zoals zij, hij of die.

Als je je een meisje of vrouw voelt, maar geboren bent in het lichaam van een jongen, word je ook wel een trans vrouw genoemd, of met een Engelse afkorting MTF, male-to-female.

Als je transgender gevoelens hebt, voel je je niet fijn bij het gender wat jou bij je geboorte is toegekend. Je weet wie je bent, alleen je lichaam klopt niet bij wat je voelt.

Soms zijn je gevoelens heel verwarrend. Je voelt van alles maar wat betekent dat? En mag je dat wel allemaal voelen, of stop je het liever weg? En hoe weet je of zulke gevoelens altijd zo zullen blijven?

Omgaan met je omgeving

Er zijn ook redenen om het niet te vertellen aan je ouders. Als zij zich sterk afkeurend uitlaten over homoseksualiteit, transgender of over mensen die ‘anders’ zijn.

  • Als je in acuut gevaar bent, bel 112. Geef aan dat je mogelijk te maken met huiselijk geweld of eergerelateerd geweld.

Je ouders kennen je goed: ze hebben je van jongs af aan meegemaakt en je zien opgroeien. Als het goed is, zijn ze geïnteresseerd in je, en willen ze het beste voor jou. Dat kan betekenen dat ze het al weten of vermoeden.

Als je anders bent dan anderen, kan het zijn dat je negatieve reacties krijgt: op je uiterlijk of je gedrag bijvoorbeeld. Sommige mensen zeggen stomme dingen als ze je niet in een hokje kunnen plaatsen.

Religie

Je begeven in een Joodse omgeving als lhbtiq+ persoon kan soms moeilijk zijn. De angst voor afkeuring vanuit deze religieuze omgeving kan stress, isolatie en eenzaamheid veroorzaken.

Je begeven in een islamitische omgeving als lhbtiq+ persoon kan soms moeilijk zijn. De angst voor afkeuring vanuit deze religieuze omgeving kan stress, isolatie en eenzaamheid veroorzaken.

Als je uit een gezin komt waar religie een rol speelt, kunnen je lhbtiq+ gevoelen of identiteit spanning geven: bij jezelf van binnen in contact met je omgeving. Er kan namelijk sprake zijn van verscheurdheid tussen religie en de lhbtiq+ identiteit.

Je begeven in een religieuze omgeving zoals een Hindoeïstische omgeving als lhbtiq+ persoon kan soms moeilijk zijn. De angst voor afkeuring vanuit deze religieuze omgeving kan stress, isolatie en eenzaamheid veroorzaken.

Het is lastig om te zeggen wat het christendom, de islam, het jodendom of het hindoeïsme van LHBTI+ vindt, omdat geloven heel verschillend uitgelegd, beleefd en gepraktiseerd worden.

Seksuele oriëntatie

Een vaste leeftijd waarop je weet dat je homoseksueel, bi+ of lesbisch bent, bestaat niet. De meeste mensen ontdekken hun seksuele oriëntatie tijdens hun puberteit.

Dat kan op allerlei manieren. Als je er meer over wilt weten ga dan naar sense.info

Meer weten? Klik dan hier.

Dat kan op allerlei manieren. Als je er meer over wilt weten, ga dan naar sense.info 

Uit de Gezondheidsenquête van de GGD uit 2017 zijn cijfers bekend over hoeveel homoseksuele, lesbische en biseksuele mensen er zijn. Andere genderidentiteiten en seksuele oriëntaties zijn in dit onderzoek niet meegenomen.

Jazeker! Er zijn in Nederland heel veel “regenbooggezinnen”.

Als je lesbisch bent dan kan het zo zijn dat:

Als je homoseksueel bent, kan het zo zijn dat:

Soms zijn je gevoelens heel verwarrend. In het bijzonder als je in de puberteit bent: je lichaam verandert dan snel en hierdoor word je soms overvallen door heftige gevoelens. Deze gevoelens kunnen nogal eens wisselen.

Voor ouders en verzorgers

Misschien vermoed je dat je kind homo, lesbisch, bi, pan, non-binair of transgender is.