Genderidentiteit

Iedereen heeft een genderidentiteit. Genderidentiteit gaat over wat je bent, op basis van je eigen gevoel. Het gaat er bijvoorbeeld over of je een jongen, een meisje, non-binair (niet jongen en niet meisje), of iets anders bent.

Wat is gender?

Wist je dat voetbal in veel landen een meisjessport is? En dat vroeger toneel en ballet alleen voor jongens was? Ook waren vroeger alle huisartsen mannen, terwijl er nu juist veel vrouwen werken als huisarts.

Gender

Gender gaat over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’. Het gaat over ideeën en verwachtingen. Over hoe een jongen of een meisje zich zou moeten gedragen. Wat voor kleding een man of een vrouw zou moeten dragen.

Sekse

Sekse is je geslacht, je lichaam en je lichamelijke kenmerken. Bij je geboorte wordt daarmee bepaald of je een jongetje of meisje bent. Dat komt op je geboortebewijs, en ook in je paspoort.

Transgender

Transgender is een term die mensen gebruiken om zichzelf te beschrijven, als ze zich niet thuis voelen bij de sekse die ze kregen toen ze werden geboren. Het kan verschillende dingen betekenen. Iedereen is anders

  Transitie

  Een transitie is een proces, of traject, van een geslachtsverandering: van man naar vrouw, of van vrouw naar man. Dat kan op meerdere manieren.

  Genderexpressie

  Genderexpressie is dat wat je uitdrukt over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Het kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld met je gedrag, je make up, kleding of haarstijl. Zo kun je je genderidentiteit laten zien.

  Gender non-conform

  Als je geboren ben als jongen of meisje, maar je ziet er niet uit zoals de meerderheid verwacht van een jongen of meisje, of je gedraagt je niet zoals ‘het hoort’ als jongen of meisje, ben je gender non-conform: je voldoet niet aan de maatschappelijke

  Cisgender

  Cisgender is de term voor mensen die zich prettig voelen bij het geslacht dat ze kregen bij geboorte. Het is de tegenhanger van transgender. De meeste mensen zijn cisgender. Cis komt uit het Latijn en betekent ‘aan deze kant’.

  Agender

  Agender betekent letterlijk: zonder gender. Je geeft daarmee aan dat je geen genderidentiteit hebt en/of het niet eens bent met de traditionele indeling.