Praten over je gevoel

Het kan enorm opluchten om over je gevoelens te praten. Maar hoe pak je dat aan?

Stappenplan - praten over je gevoel

Stap 1: Bedenk dat praten over je gevoelens normaal en goed is

Als je alleen blijft rondlopen met je gevoelens kun je je steeds meer alleen gaan voelen. Gedachten kunnen gaan malen in je hoofd. Ook kun je je gedachten makkelijker vormen als je het hardop doet tegen iemand die je vertrouwt. Ze zijn minder beangstigend en minder groot als iemand anders er vanaf weet. Misschien denk je dat niemand je begrijpt, maar dat is niet waar. Ook voor jou zijn er mensen die je (willen) begrijpen. Je kan ook praten met een onbekende, of anoniem chatten.

[streamer]

Waar je niet over praat, blijft schreeuwen in je hoofd.

Stap 2: Bedenk met wie je zou willen praten

Kies iemand uit die te vertrouwen is. Iemand is te vertrouwen als diegene:

  • geen geheimen doorvertelt
  • nooit een roddel over jou heeft verspreid
  • het voor jou opneemt als iemand anders iets vervelend over jou zegt
  • goed naar je luistert
  • je het gevoel geeft dat jij oké bent zoals jij bent
  • waarschijnlijk positief staat ten opzichte van lhbtiq+ mensen.

Het gaat om iemand die jou de ruimte geeft om te praten over je gevoelens. Misschien is dat met andere gevoelens al eens gebeurd. Soms zijn er familieleden die je kunt vertrouwen. Denk naast je gezin ook aan (achter)neven, (achter)nichten, ooms en tantes, opa’s en oma’s. Misschien is er een vriendin of vriend die je kunt vertrouwen. Misschien is er een docent, mentor, maatschappelijk werker, leerlingenbegeleider of vertrouwenspersoon op school. Ook docenten van wie je geen les hebt, kun je benaderen. En als er een GSA op school is, kun je hier ook terecht. Je kunt online iemand vragen met je te praten. Als je niemand kan verzinnen, kun je altijd naar je huisarts. Bedenk dat het handig is als het een volwassene is, omdat oudere mensen meer levenservaring hebben.

Stap 3: Kies een goed moment

Als je met iemand uit jouw omgeving wilt praten, zoek dan een moment waarop je rustig met zijn tweeën kan praten, zonder dat je wordt gestoord door anderen. Je kan het zelfs vooraf aankondigen. ‘Ik wil even alleen met je praten, want ik heb je wat te vertellen.’

Als het niet lukt om een goed moment te vinden, of je stelt het steeds uit, kun je:

  • eerst praten met een hulpverlener via internet
  • eerst je verhaal op papier zetten voor jezelf of als een brief aan de ander
  • ervaringen van anderen lezen.

Stap 4: Vertel je verhaal

Zeg eerst dat wat je gaat vertellen geheim is en vraag de ander of die het geheim kan bewaren. Zegt diegene ja, en je vertrouwt het, dan kun je je verhaal vertellen. Het helpt als je rustig blijft ademen, en je ontspannen zit of staat. Je kunt het zeggen als je het spannend vindt; de meeste mensen vinden het eng om over gevoelens te praten dus het is logisch. Je kunt de ander ook de brief geven die je erover hebt geschreven en er daarna over praten.

Stap 5: Bedenk wat je verder wilt

Hopelijk lucht het op en voel je je begrepen en gezien. Misschien zijn er nog meer dingen die je wilt zeggen in een tweede gesprek. Misschien kun je samen een plan maken dat jou verder hebt. Misschien helpt het je om ook met andere mensen te praten over je gevoel.

Het kan ook zo zijn dat je niet tevreden bent. Dat de ander je niet goed begrijpt of je aanraadt er niks mee te doen. Zeg dan nogmaals dat jij erop vertrouwt dat diegene jouw geheim niet verder vertelt. En bedenk opnieuw bij wie jij het kwijt zou kunnen.

Anoniem hulp vragen

Anoniem hulp vragen

Als je niemand kunt verzinnen die je vertrouwt of je zoekt specifieke informatie, kun je altijd anoniem mailen, chatten of bellen. Je spreekt of schrijft dan met een (ervarings)deskundige. Aan de telefoon of achter de chat zitten hulpverleners, die je advies kunnen geven. Ze luisteren, beantwoorden je vragen, en weten waar welke hulp te krijgen is. Soms is de hulpverlener ook een ervaringsdeskundige: iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

Je schrijft of praat dan met iemand die je niet kent. Diegene weet niet wie jij bent, en luistert alleen naar je verhaal. Soms is dat makkelijker dan met een bekende praten: het is niet iemand die het aan je klasgenoten of je ouders kan vertellen. Je hoeft je niet te schamen en je nergens schuldig over te voelen. Diegene weet verder niks van je leven en bemoeit zich er ook niet mee. Het is wel iemand die goede vragen kan stellen of je op andere gedachten kan brengen.

Chatten met andere jongeren kan bijvoorbeeld via:

  • jongenout.nl als je lhbtiq+ bent en jonger dan 18 jaar
  • expreszo.nl als je lhbtiq+ bent en ouder dan 18 jaar
  • transvisie biedt telefonisch of mailcontact met een transgender persoon. [https://www.transvisie.nl/lotgenotencontact/contact/]
  • stichting outway heeft een hojobuddy’s: mensen die zelf lhbtiq+ zijn, en met wie je kan chatten of mailen en die je steunen om trots te zijn op wie je bent.

Chatten of bellen met een hulpverlener kan bijvoorbeeld via:

  • switchboard.coc.nl / 020-6236565 / info@switchboard.nl voor al je vragen over lhbtiq+; geopend op maandagavond, donderdag- en zaterdagmiddag.
  • transvisiezorg.nl
  • Jongeren Hulp Online ook voor vragen over andere thema's bijv. eenzaamheid, middelengebruik en verslaving.
  • 113.nl / 0900-0113 voor als je somber bent of wel eens aan zelfmoord denkt: telefonische hulplijn en chat zijn dag en nacht bereikbaar en kosten alleen gewone telefoonkosten. 113 biedt ook online of telefonische therapie.

Zelfhulp en gespreksgroepen

Mensen leren kennen die hetzelfde meemaken als jij, helpt. Daarom worden er groepen georganiseerd waar je met andere jongeren praat over wat je meemaakt. Dit wordt ook wel zelfhulp genoemd: ervaringen uitwisselen en nieuwe vrienden opdoen heeft een positief effect en kan voorkomen dat je in de put raakt.

Zelfhulpgroepen worden begeleid door een ervaringsdeskundige: iemand die hetzelfde mee heeft gemaakt. Het gaat vaak om groepen met vaste deelnemers: je geeft je ervoor op en vooraf voer je een kennismakingsgesprek met de begeleider.

Jongeren die deelnemen aan zo’n groep twijfelen net als jij over hun gevoelens, of ze hebben al een proces doorgemaakt, waardoor ze je kunnen helpen in je zoektocht. Je herkent je in hun verhalen en voelt je minder alleen. 

Transvisie noemt dit ‘lotgenotencontact’ en ze organiseren uiteenlopende groepen:

Transvisie Zorg heeft ook jongerengroepen, begeleid door een professional en een ervaringsdeskundige. Er zijn groepen voor jongeren van 12-16 jaar en groepen vanaf 16 jaar. [https://www.psyq.nl/genderdysforie/hulp-aan-jongeren]

TransSupport van Humanitas in Rotterdam organiseert groepen, ook een groep voor transgender jongeren. Als je wilt deelnemen heb je eerst een kennismakingsgesprek. [http://transsupport.humanitas-rotterdam.nl/hulpaanbod/groepsbijeenkomst/]

De Kringen zijn besloten groepen voor LHBTI-jongeren: ze komen bij iemand thuis samen en zijn vooral gericht op praten. [https://dekringen.nl/]

Maruf heeft het Queer Muslim Empowerment Program, een traject voor moslims met LHBTI-gevoelens waarvan een besloten gespreksgroep deel uitmaakt. [http://www.maruf.eu/ontmoetanderen.html]