Stappenplan - praten over je gevoel
Stap 1: Bedenk dat praten over je gevoelens normaal en goed is
Als je alleen blijft rondlopen met je gevoelens kun je je steeds meer alleen gaan voelen. Gedachten kunnen gaan malen in je hoofd. Ook kun je je gedachten makkelijker vormen als je het hardop doet tegen iemand die je vertrouwt. Ze zijn minder beangstigend en minder groot als iemand anders er vanaf weet. Misschien denk je dat niemand je begrijpt, maar dat is niet waar. Ook voor jou zijn er mensen die je (willen) begrijpen. Je kan ook praten met een onbekende, of anoniem chatten.
[streamer]
Waar je niet over praat, blijft schreeuwen in je hoofd.
Stap 2: Bedenk met wie je zou willen praten
Kies iemand uit die te vertrouwen is. Iemand is te vertrouwen als diegene:
- geen geheimen doorvertelt
- nooit een roddel over jou heeft verspreid
- het voor jou opneemt als iemand anders iets vervelend over jou zegt
- goed naar je luistert
- je het gevoel geeft dat jij oké bent zoals jij bent
- waarschijnlijk positief staat ten opzichte van lhbtiq+ mensen.
Het gaat om iemand die jou de ruimte geeft om te praten over je gevoelens. Misschien is dat met andere gevoelens al eens gebeurd. Soms zijn er familieleden die je kunt vertrouwen. Denk naast je gezin ook aan (achter)neven, (achter)nichten, ooms en tantes, opa’s en oma’s. Misschien is er een vriendin of vriend die je kunt vertrouwen. Misschien is er een docent, mentor, maatschappelijk werker, leerlingenbegeleider of vertrouwenspersoon op school. Ook docenten van wie je geen les hebt, kun je benaderen. En als er een GSA op school is, kun je hier ook terecht. Je kunt online iemand vragen met je te praten. Als je niemand kan verzinnen, kun je altijd naar je huisarts. Bedenk dat het handig is als het een volwassene is, omdat oudere mensen meer levenservaring hebben.
Stap 3: Kies een goed moment
Als je met iemand uit jouw omgeving wilt praten, zoek dan een moment waarop je rustig met zijn tweeën kan praten, zonder dat je wordt gestoord door anderen. Je kan het zelfs vooraf aankondigen. ‘Ik wil even alleen met je praten, want ik heb je wat te vertellen.’
Als het niet lukt om een goed moment te vinden, of je stelt het steeds uit, kun je:
- eerst praten met een hulpverlener via internet
- eerst je verhaal op papier zetten voor jezelf of als een brief aan de ander
- ervaringen van anderen lezen.
Stap 4: Vertel je verhaal
Zeg eerst dat wat je gaat vertellen geheim is en vraag de ander of die het geheim kan bewaren. Zegt diegene ja, en je vertrouwt het, dan kun je je verhaal vertellen. Het helpt als je rustig blijft ademen, en je ontspannen zit of staat. Je kunt het zeggen als je het spannend vindt; de meeste mensen vinden het eng om over gevoelens te praten dus het is logisch. Je kunt de ander ook de brief geven die je erover hebt geschreven en er daarna over praten.
Stap 5: Bedenk wat je verder wilt
Hopelijk lucht het op en voel je je begrepen en gezien. Misschien zijn er nog meer dingen die je wilt zeggen in een tweede gesprek. Misschien kun je samen een plan maken dat jou verder hebt. Misschien helpt het je om ook met andere mensen te praten over je gevoel.
Het kan ook zo zijn dat je niet tevreden bent. Dat de ander je niet goed begrijpt of je aanraadt er niks mee te doen. Zeg dan nogmaals dat jij erop vertrouwt dat diegene jouw geheim niet verder vertelt. En bedenk opnieuw bij wie jij het kwijt zou kunnen.