Veiligheid online

Veiligheid online

Praat niet via de webcam met mensen die je niet vertrouwt
Via de webcam kunnen er foto’s of filmpjes van je worden gemaakt zonder dat je dat weet. Deze foto’s of filmpjes kunnen vervolgens op internet worden geplaatst zonder jouw toestemming. Praat daarom alleen met mensen via de webcam als je ze echt vertrouwt en als de ander ook zijn of haar webcam aanzet.

Laat geen sexy foto’s en filmpje van jezelf maken
Maak geen sexy foto of filmpje van jezelf. Jouw date kan je met die foto of dat filmpje chanteren, of kan het simpelweg op internet zetten zonder jouw toestemming. Het is van tevoren moeilijk in te schatten of dat gebeurt. Ook iemand die te vertrouwen lijkt doet soms zoiets. Neem daarom geen risico.

Bedenk vooraf wat je wel en niet wilt tijdens het chatten
Hoe ver wil je gaan? Bedenk dit voor jezelf voorafgaand aan de date. Twijfel je? Doe het dan niet. En laat een ander nooit bepalen wat je doet op internet.

Zet geen gevoelige informatie over jezelf op internet
Alles op internet is openbaar. Zet dus geen informatie over jezelf op internet dat jou kan schaden. Schrijf geen dingen van jezelf op waarvan je niet wilt dat anderen het weten, bijvoorbeeld op Facebook. En: zet geen privé-gegevens van jezelf online zoals je telefoonnummer of adres.

Pas op voor ‘internetgluipers’
Internetgluipers zijn mensen die zich als een ander voordoen tijdens het chatten. Hoe herken je ze? Ze zijn ‘too good to be true’. Ze vertellen je in eerste instantie precies die dingen jij wilt horen en maken hierbij gebruik van de informatie die je op je profiel hebt gezet. Controleer dus goed of degene met jij chat wel echt is wie je denkt dat hij of zij is. Dit kan bijvoorbeeld door te vragen naar een Facebookprofiel.

Spreek af op een openbare plek of neem een vriend(in) mee
Als je met iemand afspreekt via het internet weet je niet wat je precies te wachten staat. Dat is spannend en leuk, maar het kan ook misgaan. Spreek daarom altijd de eerste paar keer af op een openbare plek zoals een terras of restaurant. Ook kun je eventueel de eerste keer een vriend(in) mee nemen. Als je date leuk is, kan je je vriend(in) een seintje geven dat het goed zit en dan kan de vriend(in) weer weg gaan.