Als je transgender of non-binair bent

Als je transgender of non-binair bent herken je je niet (helemaal) in de sekse die je bij geboorte toegewezen hebt gekregen. Het kan zijn dat je je daardoor ongelukkig voelt met je naam, hoe je eruit ziet, bepaalde lichamelijke kenmerken of de sekse die in je paspoort staat. Dan is het altijd goed om hulp te zoeken.

Ga voor meer informatie, steun en vragen over gender naar genderpraatjes.nl

    Ontdekken waar jij je comfortabel bij voelt

    Het kan heel verwarrend zijn om te ontdekken dat je je niet comfortabel voelt met de sekse die je hebt gekregen. Wat dan kan helpen is erover te praten met iemand die je vertrouwt. Ook kan je ervaringsverhalen lezen van andere jongeren met transgendergevoelens of naar ontmoetingen van transgender jongeren gaan. Dit zal je helpen voor jezelf meer duidelijk te krijgen wie jij bent en of je eventueel iets zou willen veranderen aan jezelf.

    Transitie

    Als het ongemak met je naam, uiterlijk, lichaam en/of sekse (heel) groot is kan je besluiten in transitie te gaan. Je kan bijvoorbeeld je naam wijzigen, je kledingkeuze aanpassen of andere voornaamwoorden gebruiken, zoals zij, hij of die. Dit noemen we een sociale transitie. Een medische transitie is als je een behandeling doet om je lichaam, stem of beharing te veranderen. Je kan kiezen om niet in transitie te gaan, gedeeltelijk in transitie te gaan of helemaal in transitie te gaan. Het is belangrijk hierin je eigen weg te gaan.

    Voor een sociale transitie hoef je niet naar een ziekenhuis. Voor een medische transitie wel. Een medische transitie bestaat bijvoorbeeld uit gesprekken met een psycholoog, hormoon behandelingen en/ of operaties.

    Pubertijd remmen

    Vanaf 12 jaar is het mogelijk om puberteitsremmers te krijgen. Daarmee stel je de hormonale veranderingen in de pubertijd uit waardoor dingen als baardgroei of borstontwikkeling even op pauze worden gezet. Dit kan in het ziekenhuis, na gesprekken met een psycholoog. Je stelt dan met medicatie de lichamelijke ontwikkelingen uit, waardoor je meer bedenktijd krijgt om te bepalen wie je bent.

    Meer jezelf worden

    Door een sociale of medische transitie kan je meer jezelf worden. Je verandert zelf, maar je verandert ook voor je omgeving. Het kan zijn dat je een andere naam krijgt, je verandert van zoon naar dochter, of van vriendin naar vriend. Uiteindelijk kun je ook formeel van geslacht veranderen, bij de gemeente, door een aanpassing in je paspoort. Hoe het er ook precies uitziet, zo'n transitie is een intensief traject dat meerdere jaren kan duren.