Seksediversiteit

Seksediversiteit gaat over de diversiteit die bestaat in sekse. Vaak denken we dat er twee vormen van sekse zijn: vrouw en man. Maar in werkelijkheid is er heel veel diversiteit. Er zijn vele vormen van vrouw, vele vormen van man en vele vormen die niet passen in de bestaande ideeën over vrouw of man. En al deze verschillende vormen mogen er zijn.

Wat is sekse?

Sekse gaat over wat je hebt. Sekse gaat over verschillen in geslachtskenmerken. Geslachtskenmerken zijn lichamelijke kenmerken waarmee je wordt geboren of die je later ontwikkelt. Sommige lichamelijke kenmerken zijn zichtbaar, andere niet. Voorbeelden zijn genitaliën, lichaamsvormen (lichaamsbouw, vetverdeling en borstklierontwikkeling), hormonen en chromosomen. Vaak worden geslachtskenmerken gelabelt als vrouwelijk of mannelijk, maar in werkelijkheid is de diversiteit heel groot en heeft iedereen een eigen set geslachtskenmerken.

Intersekse

Intersekse verwijst naar de ervaringen van personen die geboren zijn met een lichaam dat niet past in bestaande ideeën over vrouw of man. Bijvoorbeeld dat je als vrouw geboren bent met XY-chromosomen, terwijl XY-chromosomen meestal bij mannen voorkomen. Of dat je als man een extra X-chromosoom hebt. 1 op de 90 mensen is intersekse. De meeste intersekse mensen zijn vrouw of man en soms zijn ze non-binair.

Sommige mensen zien intersekse als iets wat niet hoort, ze vinden dat het lichaam van een intersekse persoon aangepast moet worden zodat het in het hokje ‘vrouw' of ‘man' past. Bijvoorbeeld door operaties of hormoonbehandelingen. Maar intersekse is geen afwijking, het is gewoon een lichaam wat er mag zijn.

Er zijn veel manieren waarop iemand intersekse kan zijn, maar alle intersekse personen delen de ervaring van een lichaam hebben wat vaak niet geaccepteerd wordt door de maatschappij. Sommige hebben operaties gehad waar ze nooit toestemming voor hebben gegeven. Veel hebben te horen gekregen dat ze er beter niet met anderen over intersekse kunnen praten. Dat moet anders. In plaats van intersekse mensen aanpassen of onzichtbaar maken, moeten we accepteren dat er heel veel diversiteit bestaat in sekse.

Wil je meer weten over seksediversiteit en intersekse? Bekijk dan de website Seksediversiteit.nl