Seksediversiteit

Seksediversiteit gaat over de diversiteit die bestaat in sekse. Vaak denken we dat er twee vormen van sekse zijn: vrouw en man. Maar in werkelijkheid is er heel veel diversiteit. Er zijn vele vormen van vrouw, vele vormen van man en vele vormen die niet passen in de bestaande ideeën over vrouw of man. En al deze verschillende vormen mogen er zijn.

Wat is sekse?

Sekse gaat over wat je hebt. Sekse gaat over verschillen in geslachtskenmerken. Geslachtskenmerken zijn lichamelijke kenmerken waarmee je wordt geboren of die je later ontwikkelt. Sommige lichamelijke kenmerken zijn zichtbaar, andere niet. Voorbeelden zijn genitaliën, lichaamsvormen (lichaamsbouw, vetverdeling en borstklierontwikkeling), hormonen en chromosomen. Sommige van deze geslachtskenmerken noemen we vrouwelijk en andere mannelijk.

Intersekse

Intersekse verwijst naar de ervaringen van personen die geboren worden met een lichaam dat niet past binnen hoe we sekse vrouw of sekse man zien. Intersekse kan betekenen dat een lichaam zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken heeft. Het kan ook zijn dat geslachtskenmerken niet volgens verwachting ontwikkelen of dat verwachte geslachtskenmerken niet of juist extra aanwezig zijn.

Sommige mensen zien intersekse als iets wat niet hoort, ze vinden dat het lichaam van een intersekse persoon aangepast moet worden zodat het in het hokje ‘vrouw' of ‘man' past. Bijvoorbeeld door operaties of hormoonbehandelingen. Maar intersekse is geen afwijking, het is een natuurlijke variatie in sekse.

Er zijn veel vormen van intersekse, maar alle intersekse personen delen de ervaring van een lichaam hebben wat vaak niet geaccepteerd wordt door de maatschappij. Sommige hebben operaties gehad waar ze nooit toestemming voor hebben gegeven. Veel hebben te horen gekregen dat ze er beter niet met anderen over intersekse kunnen praten. Dat moet anders. In plaats van intersekse mensen aanpassen of onzichtbaar maken, moeten we accepteren dat er heel veel diversiteit bestaat in sekse.

Wil je meer weten over seksediversiteit en intersekse? Bekijk dan de website Seksediversiteit.nl