Puberteit

Als je in de puberteit komt, verandert je lichaam. Van binnen en van buiten: je geslachtshormonen zorgen voor heftige emoties en seksuele gevoelens, er groeit haar onder je oksels en tussen je benen, je krijgt borsten of een andere stem. Je lichaam verandert van meisje naar vrouw, van jongen naar man. Dat kan verwarrend zijn. Bijvoorbeeld als je niet zeker weet of je een jongen, een meisje, geen van beiden of allebei bent. Klik hier als je meer wilt weten over je genderidentiteit.

Seksuele oriëntatie

Ook over je seksuele oriëntatie kun je tijdens de puberteit gaan twijfelen of je schamen. Als je verliefd wordt op iemand van je eigen gender, kan dat ook je zelfbeeld in de war schoppen. Of je wilt misschien dat het duidelijk is: val ik nu op jongens, op meiden, of maakt het me niet uit wat iemands genderidentiteit is? En: wat betekent dat voor de rest van mijn leven? Misschien maken je gevoelens je ook bang, bijvoorbeeld voor de reactie van je familie of je vrienden.

De puberteit is voor de meeste jongeren verwarrend, maar als je dan ook nog twijfels krijgt over je eigen seksuele oriëntatie, dan praat je daar misschien liever niet over, zeker als je geen andere mensen in je omgeving kent die lhbtiq+ zijn. Dat kan betekenen dat je je alleen voelt, of jezelf veroordeelt.

Het is logisch dat de puberteit verwarrend is. Het is ook normaal dat je gevoelens in deze periode alle kanten op gaan. Of dat je wilt experimenteren. Geef jezelf de ruimte daarvoor. En als je je zorgen maakt of je voelt je somber, praat er met iemand over die je vertrouwt. Er zijn ook hulpverleners die je kunnen helpen. Lees hier meer over het ontmoeten van andere jongeren.