Leestips seksuele voorkeur

Boeken

Carry Slee – Timboektoe reeks
De timboektoe reeks bestaat uit een serie van vier boeken die gaan over de gebeurtenissen in het leven van een aantal jongeren op een camping. De boekenreeks kent een (kleine) verhaallijn van twee jongens die verliefd worden.

•   Jandy Nelson - Ik Geef je de Zon
Jude en haar tweelingbroer Noah zijn op hun 13e  onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze, vreemde maar knappe jongen, die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit.

•    Rainbow Rowell - Carry On (Engels)
Simon Snow wil gewoon relaxen en genieten van zijn laatste jaar op de Watford School of Magicks, maar iedereen valt hem lastig. Zijn vriendin heeft het uitgemaakt, zijn beste vriend is een plaaggeest, en zijn mentor probeert hem in de bergen te verstoppen, waar hij misschien veilig zal zijn. Simon kan niet eens blij zijn met het feit dat zijn kamergenoot en oude rivaal spoorloos verdwenen is, omdat hij zich zorgen blijft maken over het kwaad. En er zijn spoken. En vampiers. En verschrikkelijke, duivelse dingen die proberen om Simon neer te halen. Als je 's werelds krachtigste magiër bent, kun je nooit even relaxen en genieten.

•    David Levithan - Will Grayson
De paden van de heteroseksuele Will en homoseksuele will- beiden op zoek naar liefde - kruisen elkaar op een bizarre locatie in Chicago. Vanaf dat moment raken hun levens in een stroomversnelling die uitmondt in een krankzinnige, flitsende musical.

•    Dirk Bracke - Zij en Haar
Een boeiende zoektocht van Eve, die na de dood van haar beste vriendin op zoek gaat naar wie ze is. Als Tibo op haar verliefd wordt merkt ze dat ze eigenlijk alleen maar met hem is omdat dat hoort, niet omdat ze hem leuk vindt. Sterker nog, ze fantaseert steeds meer over haar overleden vriendin en over Céline, een meisje bij haar op school.

•    Doeschka Meijsing – Over de liefde
‘Over de liefde’ gaat over de drie grote lesbische liefdes die een vrouw in haar leven heeft gehad en de verwerking van het verlies daarvan. Na een heftig ongeluk ontstaat er een gat in haar geheugen, om dat weer in te vullen is het nodig terug te gaan naar de allereerste keer dat ze verliefd werd.

•    Floortje Zwigtman – Een groene bloem
Een trilogie (eerste boek heet Schijnbewegingen) voor de jeugd waarin de hoofdpersonen homoseksueel zijn. De trilogie gaat vooral om het vinden en verliezen van liefde, waarbij de ontdekkingstocht naar homoseksualiteit in de 19e eeuw centraal staat. Spannend en romantisch!

•    John Irving - In een mens
Meeslepend boek over verlangen en seksuele identiteit. Ook in dit boek strijdt Irving weer voor het belang van  seksuele verscheidenheid. Met herkenbare personages, variërend van transgender tot lesbisch, verwerkt hij ook hier en daar stukken over zijn eigen leven. Een roman die ontroerd en pleit voor meer verdraagzaamheid.

•    Michael Cunningham – Bij het vallen van de avond
Roman waarin de kunsthandelaar Peter Harris verliefd wordt op zijn jongere zwager Mizzy. Hierdoor begint hij te twijfelen aan zijn werk en zijn rol als echtgenoot en vader, wat grote invloeden heeft voor zijn gezin. Ogenschijnlijk leidde Peter en zijn vrouw Rebecca al jaren het perfecte leven, tot Peter zich openstelt voor andere ervaringen dan die als de norm worden gezien.

•    Minke Douwesz – Strikt
‘Strikt’ is een roman over de zoektocht naar de liefde. De 34-jarige psychiater Idske valt voor Judith, maar Judith wil kinderen met een man. Dagelijkse gebeurtenissen worden weerspiegeld in de psychoanalytische praktijk.

•    Andre Aciman - Noem me bij jouw naam 
De 17-jarige Elio krijgt gevoelens voor de man die te gast is bij zijn ouders thuis; Oliver. Hoewel ze in eerste instantie doen alsof ze niets van elkaar willen weten, bloeit er een vriendschap en liefde op die beide voor de rest van hun leven zal veranderen.

•    Benjamin Alire Saénz - Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe (Engels)
Aristotle is an angry teen with a brother in prison. Dante is a know-it-all who has an unusual way of looking at the world. When they meet at the swimming pool, they seem to have nothing in common. But as the two loners start spending time together, they discover that they share a special kind of friendship--the kind of friendship that changes lives and lasts a lifetime. And it is through their friendship that Ari and Dante will learn the most important truths about themselves--and about the kind of people they want to be.

Over moslim of een bi-culturele achtergrond en homo, lesbisch of bi zijn

•    Abdellah Taia - Broederliefde

•    Abdellah Taia - Mijn Arabische melancholie
In Salé vlucht Abdellah weg als puber uit de buurt die hem ziet als het cliché: de verwijfde jongen. Zijn buurt van de eeuwige schaamte. Dan komt hij een clubje jonge mannen tegen die hem probeert te verkrachten. Eenmaal volwassen wordt hij verliefd op een Europese jongen van zijn eigen leeftijd, maar die liefde komt maar van één kant en dat is het thema van dit verhaal: 'ziek van liefde zijn', (hoe) kun je daar van genezen?

•    Abdellah Taia - Rendez-vous
In 'Rendez-vous' vertelt Abdellah Taïa over de weg die hij heeft afgelegd van het armoedige Salé naar Parijs - Hij moet leren overleven, zijn homoseksualiteit aanvaarden en zijn weg vinden zonder zijn wortels te ontkennen. Isolement, geldproblemen en hartzeer brengen hem uit evenwicht.

•    Abdellah Taia - Hartsvrienden
Een coming-of-age boek vol magie, bijgeloof, verlangen en jaloezie. De rijke Khalid en de arme Omar zijn hartsvrienden ondanks hun verschillende werelden. Ze delen alles. Totdat blijkt dat Khalid iets heeft verzwegen voor Omar. Buiten zichzelf van verdriet en boze jaloezie besluit Omar er alles aan te doen om zijn vriend terug te winnen.

•    André Aciman - Noem me bij jouw naam

•    Catherine Vuylsteke - Onder mannen, het verzwegen leven van Marokkaanse homo’s
Journaliste Vuylsteke verhaalt over de ervaringen van Marokkaanse homo’s.  Ze beschrijft hun onderwereld van Marokko tot Brussel. Homoseksualiteit is een groot taboe. In Casablanca moeten homoseksuelen onder-onderlevens, zoals ze dat in het Arabisch zeggen: in het geniep.

•    Omar B - Oesters of Merguez
Omar, een Marokkaanse jongen, ontdekt tot zijn schrik dat hij niet net zo macho is als zijn mannelijke familieleden en vrienden. Erger nog: hij blijkt helemaal dicht te slaan als hij met meisjes probeert te vrijen. Maar als een jongen hem verleidt, lukt het allemaal wel! Aangemoedigd door zijn ouders –die wel door hebben wat zijn ware geaardheid is –trouwt hij met Latifa. Hij verhuist naar Antwerpen. Zijn worsteling met zijn geaardheid en de vreemde cultuur komt hard binnen maar levert ook wat hilarisch beschreven situaties op.

•    Omar Nahas - 1001 vragen over Islam en homoseksualiteit

•    Omar Nahas - Homo en moslim, hoe gaat dat samen?

•    Rosalie David - Hou je van blauwe ogen