Anoniem hulp vragen
Als je niemand kunt verzinnen die je vertrouwt of je zoekt specifieke informatie, kun je altijd anoniem mailen, chatten of bellen. Je spreekt of schrijft dan met een (ervarings)deskundige. Aan de telefoon of achter de chat zitten hulpverleners, die je advies kunnen geven. Ze luisteren, beantwoorden je vragen, en weten waar welke hulp te krijgen is. Soms is de hulpverlener ook een ervaringsdeskundige: iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
Je schrijft of praat dan met iemand die je niet kent. Diegene weet niet wie jij bent, en luistert alleen naar je verhaal. Soms is dat makkelijker dan met een bekende praten: het is niet iemand die het aan je klasgenoten of je ouders kan vertellen. Je hoeft je niet te schamen en je nergens schuldig over te voelen. Diegene weet verder niks van je leven en bemoeit zich er ook niet mee. Het is wel iemand die goede vragen kan stellen of je op andere gedachten kan brengen.
Chatten met andere jongeren kan bijvoorbeeld via:
- jongenout.nl als je LHBTI bent en jonger dan 18 jaar
- expreszo.nl als je LHBTI bent en ouder dan 18 jaar
- transvisie biedt telefonisch of mailcontact met een transgender persoon.
- stichting outway heeft een hojobuddy’s: mensen die zelf LHBTI zijn, en met wie je kan chatten of mailen en die je steunen om trots te zijn op wie je bent.
Chatten of bellen met een hulpverlener kan bijvoorbeeld via:
- switchboard.coc.nl / 020-6236565 / info@switchboard.nl voor al je vragen over LHBTI; geopend op maandagavond, donderdag- en zaterdagmiddag.
- transvisiezorg.nl
- 113.nl / 0900-0113 voor als je somber bent of wel eens aan zelfmoord denkt: telefonische hulplijn en chat zijn dag en nacht bereikbaar en kosten alleen gewone telefoonkosten. 113 biedt ook online of telefonische therapie.