Discriminatie

Niet iedereen accepteert je als je vertelt dat je LHBTI+ bent. Sommige mensen discrimineren. Discriminatie is onderscheid maken tussen mensen, en op grond daarvan mensen ongelijk behandelen. Het komt voort uit vooroordelen: dat de ene persoon minder waard is dan de andere, en daarom dus minder kansen krijgt. Gelijkwaardige behandeling is het tegenovergestelde van discriminatie.

Vooroordelen

Discriminatie komt voor tegen allerlei groepen mensen: tegen vrouwen, tegen mensen met een niet-witte huidskleur, tegen moslims, gehandicapten en ook tegen LHBTI’s. Discriminatie kan onbewust zijn, als mensen van zichzelf niet weten dat ze vooroordelen hebben, maar ook expliciet. Het kan zelfs leiden tot pesten, uitschelden, buitensluiten en geweld. Discriminatie is strafbaar.

Als het om discriminatie van lesbische vrouwen, homomannen of biseksuelen gaat, heet het wel homofobie. Als het gaat om discriminatie van transgender personen, wordt het ook wel transfobie genoemd. Fobie betekent angst: het woord legt dus de nadruk op angst voor de ander. Dat geeft al aan dat het nooit de schuld van degene is die gediscrimineerd wordt.

Pesten is een vorm van discriminatie die LHBTI-jongeren kan treffen. Dat kan op school, op de sportclub of op straat. Het kan ook op internet.