Hindoeïsme en LHBTI+

Er zijn tussen de 800 en 950 miljoen mensen op de wereld die het Hindoeïsme aanhangen. Het Hindoeïsme is niet één godsdienst maar een verzameling geloven die bepaalde overeenkomsten met elkaar vertonen, zoals het geloof in reïncarnatie. Er is dus ook niet één manier waarop Hindoes denken over LHBTI+.

Opvattingen

Hoe Hindoes denken over LHBTI+ is onder meer afhankelijk van hoe ze heilige teksten interpreteren. Dat heeft te maken met de cultuur binnen een gemeenschap. In veel gemeenschappen waar de meeste mensen hindoeïstisch zijn, is de eer van de familie belangrijk.

Familie-eer is cultuur en komt niet uit de religie of het geloof. Familie-eer gaat over acceptatie van je familie in de gemeenschap. Om de familie-eer te behouden, moet je je houden aan de (ongeschreven) regels van de gemeenschap. Een deel van de Hindoes vindt het een schending van de eer van de familie als bekend wordt dat een familielid homoseksueel of transgender is. Als de eer van de familie is geschonden, wil een familie de eer herstellen. Dat kan betekenen dat je met dwang of geweld te maken krijgt. Als je daar bang voor bent, neem dan altijd contact op met Veilig thuis of de politie.

Een deel van de Hindoes gaat er vanuit dat homoseksualiteit niet voorkomt in de geschriften. De nadruk ligt op voortplanting dus sommige mensen gaan er daarom van uit dat het niet mag. Tegelijkertijd mag je ook niet discrimineren of andere mensen uitsluiten.

Films

Een van de eerste films over homoseksualiteit in India (1996) is de film Fire over twee vrouwen die verliefd worden op elkaar en uiteindelijk bij elkaar gaan wonen. In 2010 kwam er een Bollywoodfilm uit waarin mannen op elkaar verliefd worden: Dunno Y . . . Na JaaneKyun.