Rolmodellen en andere jongeren ontmoeten

Rolmodellen of vertrouwenspersonen kunnen je kind steun bieden.

Rolmodellen en vertrouwenspersonen

Rolmodellen zijn bekende mensen die een voorbeeld voor jouw kind kunnen zijn: ze zijn zichzelf, ze zijn trots en succesvol, en een voorbeeld voor anderen. In dit geval gaat het om mensen die niet in het standaardplaatje van mannelijkheid, vrouwelijkheid of heteroseksualiteit passen. Het kunnen zangers, filmsterren, YouTubers of sporters zijn, bijvoorbeeld. Als jij als ouder naar liedjes luistert van een biseksuele zanger, of een influencer volgt die genderqueer is, kan dat openingen bieden voor je kind.

Vertrouwenspersonen zijn volwassenen in de familie of vriendenkring die je kind een luisterend oor kunnen bieden. Zij kennen je kind van jongs af aan en hebben een band met hen. Ze kunnen luisteren naar je kind en je kind bevestigen. Het kunnen familieleden zijn die zelf lesbisch, homo, bi, pan, non-binair of transgender zijn. Maar dat hoeft niet. En het kunnen ook mensen buiten jullie directe kring zijn, zoals leraren op school of trainers op de sportclub.

Andere LHBTI-jongeren leren kennen

Ook kan het helpen om ander LHBTI-jongeren te ontmoeten. Hier kan je kind herkenning vinden en volledige acceptatie. Onderling praten jongeren makkelijker over hun gevoelens. Het feit dat ze niet de enige zijn, maar dat er ook anderen zijn zoals zij kan ze versterken in hun gevoelens, en trots maken op wie ze zijn. Hieronder wat ingangen voor ontmoeting van andere jongeren.

  • Als je kind onder de 18 jaar is, kun je vertellen dat Jong&Out bijeenkomsten organiseert, en een website heeft waarop hij of zij andere jongeren kan leren kennen.
  • Als je zoon of dochter ouder is, kun je verwijzen naar ExpresZo.
  • Misschien is het een idee om je kind mee te laten gaan op Hojokamp van Stichting Outway, een kampeerweek voor LHBT-jongeren waarin trots jezelf zijn centraal staat.
  • Als je kind transgender-gevoelens heeft en nog jong is, kun je samen naar een bijeenkomst van Genderkind en ouders (Go). Het fijne daarvan is dat je zelf ook andere ouders ontmoet en ziet en hoort hoe zij omgaan met hun kind.
  • En er zijn bij Transvisie Zorg ook gespreksgroepen voor transgender jongeren waar uitwisselen van ervaringen centraal staat.