Verder lezen?

Op deze website vind je al heel veel basisinformatie over sekse-, gender- en seksuele diversiteit. Het kan zijn dat je behoefte hebt aan verdieping en verbreding. Goed om te horen! Hieronder lees je welke website en organisaties je kunt bekijken en benaderen om meer kennis op te doen over de thema's.

Verder lezen

Mocht je behoefte hebben aan extra informatie over specifieke thema's, kun je op de volgende websites terecht:

 

Online module voor onderwijsprofessionals

In het kader van deskundigheidsbevordering is voor onderwijspersoneel een online module ontwikkeld. Deze module is bedoeld voor docenten en andere onderwijsprofessionals (schoolmaatschappelijk werkers, aandachtsfunctionarissen, etc.). De focus ligt op bewustwording, sensitiviteit en signalering van lhbtiq+ gevoelens, maar ook op wanneer het niet goed gaat met scholieren. En welke kennis, houding en vaardigheden van onderwijsprofessionals nodig zijn om hiermee om te gaan. Ook in termen van inclusiviteit in het klaslokaal en eventuele doorverwijzing. Veel van de basisinformatie over de thematiek is ook terug te lezen op deze website. De module is gratis te doorlopen. Je moet hiervoor wel eenmalig een account maken op de Movisie Academie.

Leerdoelen

In de e-learning komt het signaleren van suïcidale gevoelens en depressiviteit aan bod, en wordt uitgelegd hoe onderwijsprofessionals een gesprek over seksuele en genderdiversiteit aan kunnen gaan met een leerling. Daarnaast krijgen zij tips en tricks om een lhbtiq+ inclusieve omgeving te creëren en wordt doorverwezen naar instanties die hulp bieden op dit vlak. De module bestaat uit reflectie op eigen kennis en bewustzijn, basiskennis over de thematiek en casuïstiek om mee te oefenen. Deze casuïstiek is herkenbaar voor onderwijsprofessionals en is gebaseerd op interviews met docenten en leerlingen.

Doorloop de e-learning 'Weet jij hoe het écht gaat met de leerlingen?'

Meer weten? Bekijk het aanbod van Movisie Academie.

Jongeren doorverwijzen

Het is ook goed om te weten waar je jongeren naar kunt doorverwijzen als het gaat om specifieke hulpverlening, maar ook in het kader van ontmoeting van anderen.

Chatten of bellen met een hulpverlener kan bijvoorbeeld via:

  • switchboard.coc.nl / 020-6236565 / info@switchboard.nl voor alle vragen over lhbtiq+; geopend op maandagavond, donderdag- en zaterdagmiddag.
  • transvisiezorg.nl
  • genderpraatjes.nl jongerenlijn voor steun en vragen over gender
  • 113.nl / 0900-0113 voor als een jongere somber is of wel eens aan zelfmoord denkt: telefonische hulplijn en chat zijn dag en nacht bereikbaar en kosten alleen gewone telefoonkosten. 113 biedt ook online of telefonische therapie.