Kunnen lhbtiq+ mensen kinderen krijgen?

Jazeker! Er zijn in Nederland heel veel “regenbooggezinnen”. Dit zijn bijvoorbeeld kinderen met twee mama’s en/of twee papa’s, met ouders die zich geen papa of mama noemen, of een andere familie die niet lijkt op het standaard beeld van één mama en één papa. Het ouderschap kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld:

  • Twee vrouwen, of twee mensen met een baarmoeder kunnen een kind krijgen door kunstmatige inseminatie: een vrouw heeft dan geen seks met een man, maar er worden in het ziekenhuis spermacellen in haar baarmoeder gebracht waardoor ze zwanger kan worden. De spermacellen zijn afkomstig van een man die het stel kent uit de omgeving (bijvoorbeeld een goede vriend) of van een onbekende donor van de spermabank. De donor is hier dan meestal geen ouder.
  • Een alleenstaande ouder of een koppel kan een kind adopteren: bijvoorbeeld een kind uit Nederland of een ander land. Lhbtiq+ koppels kunnen niet uit elk land een kind adopteren.
  • Twee mannen, of twee mensen zonder baarmoeder, kunnen een kind krijgen met de hulp van een draagmoeder. Een draagmoeder draagt meestal een kind dat niet biologisch van haar is: de eicel komt dan van een andere vrouw en de spermacellen van een van de vaders van het kind. Dit wordt kunstmatig in het ziekenhuis ingebracht. De draagmoeder kan ook een kind dragen met haar eigen eicel, dat gebeurt soms bijvoorbeeld als de zus van een man het kind draagt met een zaadcel van zijn partner. In Nederland mag je iemand niet betalen om een draagmoeder te zijn.
  • Verschillende ouders (bijvoorbeeld twee mannen en twee vrouwen) voeden samen een kind op: zij zijn samen de ouders van het kind. Dit heet meerouderschap. Eén van de ouders baart het kind en één van de ouders is de biologische vader. De zwangerschap ontstaat door kunstmatige inseminatie: de spermacellen van één van de mannen worden ingebracht bij één van de vrouwen. Dit kan in het ziekenhuis, maar de aanstaande ouders kunnen het ook zelf doen met een plastic spuitje. Alle ouders zijn de “echte” ouders van het kind, dus het kind heeft meer dan twee ouders. In de wet kan een kind maar twee ouders hebben, dus om te zorgen dat de andere ouders ook juridisch ouder kunnen zijn, wordt er nu een wet ontwikkeld om te zorgen dat dat goed geregeld is.
  • Een andere optie is als één van de partners transgender is en eicellen of spermacellen heeft bewaard (in het ziekenhuis) voordat ze in transitie gingen. Als de trans ouder eicellen heeft bewaard en de andere ouder spermacellen heeft, kunnen ze bijvoorbeeld via een draagmoeder een kind krijgen. Als je trans ouder spermacellen heeft bewaard en de andere ouder een baarmoeder heeft, kunnen ze via kunstmatige inseminatie ook samen een kind krijgen