Kunnen homomannen en lesbische vrouwen kinderen krijgen?

Jazeker! Er zijn in Nederland heel veel gezinnen met twee mama’s en/of twee papa’s. Het ouderschap kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld:

  • Twee vrouwen kunnen een kind krijgen door kunstmatige inseminatie: een vrouw heeft dan geen seks met een man, maar er worden in het ziekenhuis spermacellen in haar baarmoeder gebracht waardoor ze zwanger kan worden. De spermacellen zijn afkomstig van een man die het stel kent uit de omgeving (bijvoorbeeld een goede vriend) of van een anonieme donor van de spermabank.
  • Een koppel kan een kind adopteren: bijvoorbeeld een kind uit de Verenigde Staten of een kind uit Nederland.
  • Twee mannen kunnen een kind krijgen met een draagmoeder. Een draagmoeder draagt meestal een kind dat niet biologisch van haar is: de eicel komt dan van een andere vrouw en de spermacellen van een van de vaders van het kind. Dit wordt kunstmatig in het ziekenhuis ingebracht.
  • Twee mannen en twee vrouwen voeden samen een kind op: zij zijn samen de ouders van het kind. Eén van de vrouwen baart het kind en één van de mannen is de biologische vader. De zwangerschap ontstaat door kunstmatige inseminatie: de spermacellen van één van de mannen worden ingebracht bij één van de vrouwen. Dit kan in het ziekenhuis, maar de aanstaande ouders kunnen het ook zelf doen met een plastic spuitje.
  • Een andere optie is als één van de partners transgender is en eicellen of spermacellen heeft bewaard (in het ziekenhuis).