Wat is LHBTI?

LHBTI is een afkorting die staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse. Ongeveer 4 tot 7 procent van de bevolking is gay of bi. Het gaat om 1 op de 20 volwassenen. Ongeveer 1 op de 250 mensen is transgender. 

Over seksuele voorkeur en transgender

Seksuele oriëntatie

Seksuele oriëntatie gaat over aantrekkingskracht: tot wie voelt iemand zich (op een seksuele manier) aangetrokken? Op wie word je verliefd? Is dat meestal een jongen of juist een meisje? Of maakt het niet uit wat voor gender iemand heeft? Iemand die verliefd kan worden op allerlei genders noemen we bi, of pan. Iemand die alleen verliefd kan worden op mensen van de andere gender zijn hetero. Jongens die alleen verliefd kunnen worden op andere jongens zijn homo en meisjes die alleen maar verliefd kunnen worden op andere meisjes zijn lesbisch. Maar of iemand zichzelf ook zo noemt, is een andere vraag. Niet iedereen heeft de behoefte uit de kast te komen over de eigen seksuele oriëntatie. Het belangrijkste is dat kinderen erop kunnen vertrouwen dat het goed is, waar ze ook mee thuiskomen.

Gender

Iedereen heeft een genderidentiteit. Genderidentiteit gaat over wat je bent op basis van je eigen gevoel: een jongen, meisje, non-binair (niet jongen en niet meisje), of iets anders. Als het lichaam waarin je geboren bent niet past bij wie je echt bent, dan wordt dat transgender genoemd. Je dochter kan ineens een zoon blijken te zijn, of je zoon een dochter. Als je kind niet weet welke gender het beste past, wordt dat non-binair of genderfluïde genoemd. Als ouder is het belangrijk om goed te luisteren naar je kinderen en van ze te houden, of ze nu jongen, meisje, iets daar tussenin of iets geheel anders zijn. Probeer ze het vertrouwen te geven dat ze precies zo zijn als bedoeld, en leef mee met de ups and downs en de onzekerheden.

Sekse

Sekse gaat om het geslacht, het lichaam en de lichamelijke kenmerken. Soms krijg je bij de geboorte van je kind te horen dat de verloskundige of arts niet weet of de baby een jongen of een meisje is. Je kind kan dan een intersekse persoon zijn; één op de tweehonderd mensen is intersekse persoon. Soms zie je dat aan de buitenkant, soms niet. Dan wordt je dochter bijvoorbeeld niet ongesteld of krijgt je zoon ineens borstgroei tijdens de puberteit; dat kan een kwestie van chromosomen en/of hormonen zijn. Wees hierover open naar je kind en help het zichzelf te accepteren, zodat het zich niet schaamt voor het eigen lichaam. Elk mens is uniek! Als je dat uitdraagt, stimuleer je dat jouw kind zelfverzekerd opgroeit.

Als je als ouder vragen hebt over seksuele voorkeur of gender, kun je bellen met Switchboard, een informatielijn over LHBTI.

LHBTI en jong zijn

Op deze site gaan we verder in op hoe je kind mogelijk kan reageren in de tijd dat het zich realiseert homo, lesbisch, bi, pan, transgender, non-binair of intersekse te zijn. Want hoe goed je het ook doet als ouder, je kind wordt ook blootgesteld aan reacties van leeftijdsgenoten, (social) media, familie, buren en andere volwassenen. Als die reacties negatief zijn, kan het identiteitsproces van je kind flink verstoord worden. Naast de verwarring van de puberteit met al zijn onzekerheden, komt er nog de onzekerheid bovenop van er misschien niet bijhoren. Je kind kan zich daarom soms somber voelen.

Probeer om open te blijven staan voor je kind, te luisteren en mee te denken. Op deze manier geef je je kind alle vertrouwen en ondersteun je hen zo goed als je kunt in hun avontuur om zichzelf te kunnen zijn.