Hulp vragen in het kort

Het kan zijn dat je ergens mee zit of dat je je somber voelt. Misschien schaam je je, ben je verdrietig, onzeker of eenzaam. Misschien heb je een hekel aan je lichaam, of ben je bang, bijvoorbeeld om gepest te worden, of wat je ouders ervan vinden. Of voor je toekomst. Misschien wil je zulke gevoelens het liefste wegstoppen en verbergen voor anderen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je beter voelt?

Hulp vragen

Belangrijk is om over je gevoelens en je zorgen te praten. Je bent niet de enige die dit voelt en anderen kunnen je helpen om zaken op een rijtje te zetten. Het kan je opluchten om erover te praten. Je voelt je minder alleen en je zorgen worden kleiner.

Dat kun je doen met iemand die je kent –  bijvoorbeeld een vriend(in), een broer of zus of een ander familielid. Je kan het doen met iemand van je eigen leeftijd, of een volwassene, met meer levenservaring.

Je kunt ook praten met iemand die je minder goed kent: bijvoorbeeld een docent of vertrouwenspersoon van school, een hulpverlener of een huisarts. Je kan het ook helemaal anoniem doen, via een chat op internet of een telefonische hulplijn bijvoorbeeld. Je voert dan een gesprek met een vreemde die verder niks over je weet.

Ook kun je op zoek naar anderen met dezelfde ervaringen. Jongeren die net als jij LHBTI zijn en daar vragen of zorgen over hadden. Het helpt vaak al om te weten dat je niet de enige bent. En dat zij er ook goed doorheen zijn gekomen. Ze kunnen naar je luisteren en je tips geven hoe je ermee om kunt gaan. Op internet kun je zulke ervaringsverhalen lezen. Of je kunt naar een activiteit gaan waar je andere LHBTI-jongeren ontmoet die vergelijkbare dingen meemaken. Als je twijfelt over je genderidentiteit kun je naar verschillende gespreksgroepen gaan die zelfhulp bieden.

Voor alle vragen over seksuele voorkeur en genderidentiteit kun je met Switchboard bellen, chatten en mailen. Mocht je moeite hebt om de dagen door te komen en je zo naar voelen dat je het leven niet meer ziet zitten, dan kun je altijd terecht bij 113 Zelfmoordpreventie via chat en telefoon. Je blijft anoniem en alles wat besproken wordt, is vertrouwelijk.

Specifiek LHBTI

 • Klop aan bij Transvisie Zorg als je wilt praten over transgender gevoelens.
 • Sluit je aan bij een zelfhulpgroep van Transvisie waar je ervaringen deelt en elkaar steunt.
 • Ga op zoek naar behandelaren via de site van Transvisie als je worstelt met transgender gevoelens.
 • Wil je praten met iemand die gespecialiseerd is in homo, lesbisch en bi? Vraag bij Switchboard wie je daarvoor kunt benaderen.
 • In sommige regio’s is er speciale hulp voor mensen met lesbische, homoseksuele en biseksuele gevoelens. In Rotterdam biedt het COC Rotterdam-Rijnmond hulp en advies, in Den Haag heeft het COC Haaglanden een eigen maatschappelijk werker[1] .
 • Humanitas in Rotterdam heeft Trans Support
 • Als je een migrantenachtergrond hebt, en je komt problemen tegen rond homoseksualiteit, bezoek dan Veilige Haven[2]  in Amsterdam of Veilige Haven Oost in Nijmegen.
 • Als je je genderincongruent voelt of denkt over een geslachtsverandering, kan een hulpverlener je verwijzen naar het VU genderteam of de GGZ.

Algemeen

 • een leraar, vriend, vriendin, broer, zus, tante, oom, nicht of neef die je vertrouwt
 • je huisarts
 • het schoolmaatschappelijk werk, je mentor of intern begeleider
 • het wijkteam, sociaal werk, maatschappelijk werk
 • de politie: de politie heeft een groep Roze in Blauw, die helpt bij discriminatie op straat bijvoorbeeld.
 • Veilig Thuis voor als je te maken hebt met huiselijk geweld of eergerelateerd geweld.