Religie en LHBTI+

Als je uit een (streng) gelovig gezin komt, kunnen je homoseksuele of transgender gevoelens span-ning geven: bij jezelf van binnen en in contact met je omgeving [link naar omgaan met je omgeving]. In alle wereldreligies worden homoseksualiteit en transgender formeel niet geaccepteerd. Het huwelijk tussen man en vrouw en het lichaam zijn heilig. Het kan je dus verwarren als je deze gevoelens hebt en opgroeit in een religieus gezin. Het betekent ook dat je met weerstand van je omgeving te maken kunt krijgen als je ervoor uitkomt en ernaar handelt. 

Het is lastig om te zeggen wat het christendom, de islam, het jodendom of het hindoeïsme van LHBTI+ vindt, omdat geloven heel verschillend uitgelegd, beleefd en gepraktiseerd worden. Tegelijkertijd geldt voor alle wereldreligies dat ze leefregels hebben op basis van heilige geschriften. Dat kan streng uitpakken, maar ook ruimte geven. Alternatieve interpretaties van de heilige teksten bieden ruimte voor liefde, en voor jezelf zijn. Ook zijn er groepen gelovige LHBTI’s die elkaar steunen en het geloof samen beleven. 

Tegelijkertijd kan het een worsteling zijn als je familie (streng) religieus is. Je gaat voor je gevoel tegen de mensen in die van je houden, en dat is niet makkelijk. Ze hebben je opgevoed zoals zij denken dat goed voor je is. Misschien voel je jezelf zondig vanwege je gevoelens, of ben je bang dat je alles kwijt raakt als je iets met je gevoelens doet. Aan de andere kant kun je ze ook niet makkelijk ontkennen. 

Mocht je zelf in zo’n situatie zitten, dan helpt het om: 
-    jezelf de tijd te geven om goed te overwegen wat je kunt doen en wat het je kost en oplevert; 
-    verhalen van andere LHBTI’s met een religieuze achtergrond te lezen; 
-    je te verdiepen in alternatieve interpretaties van het geloof (zie links bij de beschrijvingen van de verschillende religies); 
-    iemand die je vertrouwt te vertellen over je verwarrende of tegenstrijdige gevoelens;
-    hulp te zoeken.

Voor professionals

De puberteit is voor de meeste jongeren een spannende periode. Bijna iedere puber maakt zich druk om vragen als: draag ik wel de juiste kleding en hoor ik er wel bij? Jongeren die lesbische, homo-, bi- of transgender gevoelens hebben en intersekse jongeren, kunnen daarnaast voor extra uitdagingen staan. Wat kan jij doen om deze jongeren zo goed mogelijk te ondersteunen?

 

Info & tips

Iedereen is anders, op veel verschillende manieren. Wie je bent is afhankelijk van meer dingen tegelijkertijd. Op deze site gaat het over je sekse, je genderidentiteit, je genderexpressie en je seksuele oriëntatie. Al die dingen samen maken wie je bent en hoe je je voelt. Iedereen is anders en heeft dus een andere mix. Twijfel je over je eigen seksuele oriëntatie of genderidentiteit?

Ik twijfel over wie ik zelf ben

Iedereen is anders, op veel verschillende manieren. Wie je bent is afhankelijk van meer dingen tegelijkertijd. Op deze site gaat het over je sekse, je genderidentiteit, je genderexpressie en je seksuele oriëntatie. Al die dingen samen maken wie je bent en hoe je je voelt. Iedereen is anders en heeft dus een andere mix.

Verder lezen?

Op deze website vind je al heel veel basisinformatie over sekse-, gender- en seksuele diversiteit. Het kan zijn dat je behoefte hebt aan verdieping en verbreding. Goed om te horen!

Over genderidentiteit

Iedereen heeft een genderidentiteit. Genderidentiteit gaat over wat je bent, op basis van je eigen gevoel. Het gaat er bijvoorbeeld over of je een jongen, een meisje, transgender of genderqueer bent.

Er zijn verschillende mogelijkheden: